27.05.2016

Bugün ne ? Çilek Reçeli Günü


Çilek reçeli nasıl yapılır
Çilek Reçeli

Hayat içini ne kadar güzel şeylerle doldurursak o kadar anlamlı ve keyifli olmuyor mu? Yatağa girip gözlerimizi kapadığımızda aklımıza ilk gelenler bizi en mutlu eden şeyler olmalı. Bunlar ne kadar çoksa o kadar yaşadığımızı hissederiz. 

Pratix365 ile bugün ne konseptiyle yola çıktığımız yolculuğumuzda bugünü sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmez lezzeti çilek reçeli tarifi ile şenlendirelim istedik.


Aslında herkes çilek reçeli nasıl yapılır az çok bilir. Ama marifet bilmekte değil, uygulamakta...

Çilek reçeli tarifi nasılmış bakalım;
2 kg.mümkünse en küçük ebadlarda ama sert çilek alıyoruz pazardan. Şekerin zararları malum, o yüzden bire bir değil, 1.5 kilo şeker kullanıyoruz; tadı farketmiyor o kadar. Çilekleri üstündeki yapraklarıyla yıkıyoruz, süzüyoruz. Daha sonra yapraklarını ayıklıyoruz. Büyük bir tencereye aralarında boşluk kalmayacak şekilde koyuyoruz. Daha sonra üzerine şekeri döküp, tencereyi sallayıp kapağını kapatıyoruz. Bunu sabahtan yaparsak akşama devam edeceğiz, akşamdan hazırlarsak sabah ocağa alacağız. 

12 saat geçtikten sonra kısık ateşte kapak açık şekilde kaynatmaya başlıyoruz. Yaklaşık 30 dakika kaynattıktan sonra altını kapatmadan yarım limon sıkıyoruz.

1-Kaynama esnasında tahta kaşıkla reçelin üzerindeki köpükleri alırsak çok iyi olur.
2-Mutfaktan çok ayrılmamakta fayda var, birden taşabilir de.

Bu kadar. Geniş bir cam kaba çilekleri döküp üstüne mandal yardımıyla tülbent gerip evin en güneş alan balkon ya da terasına yerleştiriyoruz. Püf nokta burada; tek risk ise arılar! Şayet kokuyu alırlarsa gelip suyunu içme ihtimalleri çok yüksek. O yüzden reçelin tülbente değmemesine dikkat etmek gerekiyor. Her gün aynı saatte (bugün ne yaptım, karıştırdım mı reçeli karıştırmadım mı diye düşünmemek için) tülbenti kaldırıp tahta kaşıkla alt üst edip tekrar kapatıyoruz. 7-10 gün bu şekilde güneşte beklettiğimiz çilek reçelinin kıvamı da harika oluyor, tadı da. Ve elbette en önemlisi bozulmuyor ve D vitamininden zengin oluyor.Bu şekilde hazırladığımız çilek reçelini kapaklarını kaynattığımız cam kavanozda 1 yıl muhafaza edebiliriz. 

Bugün ne güzel bir gün oldu değil mi? Yine bir fark yarattık...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder